EkoSpark.com

 
     
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Greenpeace - organizacija koja je pozitivno promenila svet !

Greenpeace je najuticajnija i najveća međunarodna organizacija za zaštitu životne sredine i zaštitu životinja. Organizacija koja ima najveći broj pratičnih akcija u cilju očuvanja životne sredine i životinja širom planete.

Greenpeace bannere možete videti i na našem sajtu jer smo smatrali da ova organizacija zaslužuje pažnju svakog čoveka koji brine o životnoj sredini i životinjskim vrstama.

» Kako je nastala organizacija i kako je sve počelo ?  

1969. godine Komisija za atomsku energiju Sjedinjenih Američkih Država izvodi nuklearnu probu na malom ostrvu Amčitka u blizini Aleutskih ostrva. Kako je ta oblast bila i ranije poznata po zemljotresima mnogi su se plašili da će nuklearna eksploija izazvati nove zemljotrese.

Pet godina ranije to područje je bilo epicentar zemljotresa koji je poslao razorne talase sve do obala Japana. Na dan nuklearne probe okupilo se oko deset hiljada demonstranata i blokiralo granicu između Sjedinjenih Država i Kanade tražeći odustajanje od probe. Vlada Sjedinjenih Država je ignorisala zahtev i izvršila atmosfersku nuklearnu probu pa čak najavila još jednu iste godine.

1970. godine osnovan je Komitet protiv talasa [Don`t Make A Wave Commitee] koji je za cilj imao sprečavanje izvršavanja sledeće nuklearne probe.

Osnivači su bili Paul Cote, student prava, Jim Bohlen, nekadašnji ronilac i radar-operater u Mornarici S.A.D., Irwin Stowe, advokat, Patrick Moore, student ekologije i socijalni radnik Bill Darnell. Darnell, inače poznat po svojim govorima o zaštiti životne sredine, imao je zadatak da smisli naziv koji bi najbolje odslikavao orijentaciju ove organizacije ka očuvanju cele Planete i organizacije koja se protivi upotrebi nuklearnog oružija.Darnel je tako dao ime organizaciji Greenpeace.

Brodom Phyllis Cormack kapetana John-a Cormack-a uputili su se ka ostrvu Amčitka kako bi uz miran protest prisustvovali nuklearnoj probi. Posada je brojala deset članova.

Stowe i Cote su ostali na kopnu, prvi koordinirajući pritisak na političare i podršku javnosti a drugi zbog učešća na Olimpijskim igrama.

Ovaj protest izazvao je veliku pažnju javnosti u Kanadi i Sjedinjenim Državama mada je međunarodnu popularnost Greennpeace dostigao tek sa sledećim poduhvatom.

Naredna velika akcija odigrala se godinu kasnije, kada su se aktivisti Greennpeace-a brodom Vega uputili ka području koje je Francuska koristila za nuklearne probe, koralnom grebenu Mururoa u Južnom Pacifiku.

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

 

 

Pritisci iz javnosti dovode do prvih rezultata. 1972. godine Komisija za nukearnu energiju Sjedinjenih Država odlučuje da prestane sa nuklearnim probama na ostrvu Amčatka. Ostrvo je nešto kasnije proglašeno zaštićenom zonom a ubrzo posle toga proglašeno je i rezervatom za ptice.

1975. godine i Francuska prekida vršenje atmosferskih nuklearnih proba na Pacifiku nakon protesta aktivista Greenpeace-a na mestu probe.

Od samog početka je pristup Greenpeace-a borbi za svoje ciljeve bio da svojim smelim akcijama privuku što veću pažnju medija.

Aktivisti su tako vozili gumene čamce i postavljali se između kitova i njihovih lovaca, dok su alpinisti postavljali ogromne natpise preko centralnih zgrada u velikim gradovima sa jasnim porukama da se nešto konkretno uradi.

Mnoge vlade i neodgovorne korporacije su direktno prozivane a medijski rat je dobijan na svakom koraku pa je broj pristalica rapidno rastao.

Niko nije bio pošteđen, niko nije bio zaštićen. Sve je bilo javno.

Borba sa svetskim moćnicima je na žalost imala i svoje tragične posledice.

1985. dogodilo se tragično potapanje tada glavnog broda Greenpeace-a - Rainbow warrior-a. [Ratnik duge, porinut 1978. u Londonskoj luci, ime dobio prema `ratnicima duge` koji su, prema predanju američkih indijanaca, predodređeni da Zemlju spasu od ekološke katastrofe].

U akciji sprečavanja Francuske da vrši nuklearne probe na koralnom grebenu Mururoa, Ratnik duge se spremao na polazak u Oklandskoj luci na Novom Zelandu.

U noći 10. jula pod palubom broda odjeknule su dve eksplozije a teško oštećeni brod je potonuo. Većina posade je uspela da se izvuče na suvo ali je fotograf Fernando Pereira u pokušaju da izvuče svoju opremu izgubio život. Ekplozije su bile podmetnute. Usledila je opsežna istraga koja je doprla sve do vrha Francuske države. Otkriveno je da su bombe podmetnule osobe iz Francuske armije. Ostavku je podneo Ministar odbrane Francuske Charles Hernu dok je iz vojne službe otpušten Admiral Pierre Lacoste, šef Francuske Obaveštajne Službe.

1985. potopljeni Ratnik duge danas ima svog naslednika Rainbow warrior-a 2 porinutog 1989. Ironično, tragedija Greenpeace-u donosi ogroman publicitet i znatno povećanje broja pristalica, finansijera i samim tim i broja akcija na terenu.

Greenpeace u narednim godinama proširuje svoje delovanje i postaje svojevrsna `savest` Planete kada je u pitanju očuvanje prirode i ugroženih životinjskih vrsta.

Danas Greenpeace ima 3.8 miliona aktivista, predstaništva u 41 zemlji sveta i predstavlja najveću neprofitnu organizaciju ove vrste.

Greenpeace finansiraju članovi i aktivisti dok se donacije država ne prihvataju.

`Sama organizacija nema stalnih saveznika ili stalnih protivnika i funkcioniše sasvim nezavisno`.

U ovom delu Evrope, najbliže kancelarije nalaze se u Češkoj, otvorena pre čak šesnaest godina, zatim Mađarskoj i Grčkoj, gde su kancelarije otvorene 2007 godine.

Glavne aktivnosti danas su usmerene u nekoliko prioritetnih pravaca.

Kako je Greenpeace globalna organizacija, usmerava svoje napore prvenstveno na najveće opasnosti koje prete planetarnom biodiverzitetu i prirodnoj okolini.

 Kampanje su usmerene na:

1. Zaustavljanje klimatskih promena

2. Zaštitu starih šuma, tzv. ”pluća Planete”

3. Zaštitu okeana

4. Zaustavljanje lova na kitove

5. Zaustavljanje genetskog inžinjeringa

6. Zaustavljanje nuklearne opasnosti

7. Eliminisanje toksičnih supstanci iz upotrebe

8. Suprotstavljanje globalizaciji u trgovinskom smislu

U svojoj 34 godine dugoj istoriji ova organizacija je zabeležila toliko uspeha da zaslužuje da bude primer svakom ekološkom pokretu ili društvu za zaštitu životinja.

Spisak svih zvaničnih pobeda koje je Greenpeace izvojevao protiv nesavesnih, neodgovorinih država i zakona je veoma dug.

Detalje [na engleskom jeziku] možete pročitati na ovoj adresi.

Red je da osim gore navedenih pomenemo i neke druge značajne događaje na koje je aktivnost Greenpeace imala velikog uticaja.

1983. godine na Međunarodnoj Konferenciji o radioaktivnom otpadu, održanoj u Londonu, pozvane zemlje članice da zaustave odlaganje nuklearnog otpada u more.

1992. Proglašena međunarodna zabrana masovnog izlovljavanja ribe.

1994. Nakon višegodišnjeg napora za uspostavljanje Atlantskog “skloništa” za kitove, koje traži Francuska potpomognuta Greenpeace-om, Svetska komisija za lov na kitove [World Whaling Commission] usvaja predlog.

1996. Sporazum o sveopštoj zabrani izvođenja nuklearnih proba usvojen od strane UN.

1997. Greenpeace dobija nagradu UNEP-a za konstruisanje frižidera koji ne koristi gasove štetne po ozonski omotač.

Izum je dobio ime Greenfreeze, zeleni frižider.

1998. Shell Oil, jedna od najvećih naftnih kompanija na svetu, konačno pristaje da svoju naftnu platformu Brent Spar dopremi na kopno i reciklira je umesto da je potopi u okean kako je ranije planirano. Greenpeace je vodio ovu kampanju od 1995.

1999. Međunarodni zakon Morskog suda [International Law of the Sea Tribunal] vladi Japana naređuje da prestane sa “eksperimentalnim” izlovljavanjem severnomorske tune sa plavim perajama.

2001. Posle puno godina pregovaranja, informisanja nadležnih i svakojakih pritisaka u javnosti, u Ujedinjenim Nacijama je konačno usvojen globalni sporazum o potpunom eliminisanju iz upotrebe visokotoksičnih organskih supstanci. [Persistent Organic Pollutants]

2002. Evropska Unija potpisuje Protokol iz Kjota. Iako zasluge nisu samo na Greenpeace-u, njihovo lobiranje u najvišim krugovima imalo je izuzetno značajan doprinos. Nažalost, da bi ovaj sporazum imao uspeha neophodno je da ga potpišu Sjedinjene Države i Rusija koje to još uvek nisu učinile, prvi jasno odbijajući njegovu ratifikaciju a drugi navodno prihvatajući ga a zatim, pod raznim izgovorima, izbegavajući njegovo potpisivanje.

2002. Vlada Brazila proglašava moratorijum na izvoz plemenitog drveta mahagonija posle razotkrivanja velikih razmera ilegalne seče i trgovine ovim drvetom.

Greenpeace svojim aktivnostima širom sveta stalno proverava da li se moratorijum poštuje.

2003. Deni, pleme domorodaca iz Amazonskih šuma, proslavilo je uspešan završetak osamnaestogodišnje borbe za zabranu seče drveća na teritoriji na kojoj žive.

Aktivisti Greenepeace-a pomogli su da se označi eko-koridor na 3.6 miliona hektara zemlje.

Februar 2003. Uz pomoć Greenpeace-a održane najveće antiratne demonstracije u istoriji. Procenjuje se da je protiv rata u Iraku demonstriralo oko 30 miliona ljudi širom sveta.

Februar 2003. Ogranak McDonalds-a u Danskoj popušta pod pritiskom i prvi uvodi u svoje restorane rashladne i klima uređaje koji ne koriste gasove `staklene bašte`.

U 2004. godini stupila je na snagu i Stokholmska konvencija zasnovana na zakonu UN o zabrani korišćenja mnogobrojnih otrovnih pesticida i dioksina koji nastaju u proizvodnim procesima koji uključuju hlor, kao i materija koje nastaju u velikim postrojenjima za spaljivanje smeća. Pored toga, Greenpeace je 4. februara ove godine oslobođen tužbe za klevetu od strane kompanije koja važi za najvećeg svetskog zagađivača - Esso mobile. Sud u Francuskoj je korišćenje simbola dolara umesto slova ``s`` tj. E$$O proglasio slobodom govora.

» Dodatni LINKOVI :

      Pismo Indijanskog Poglavice Sijetla Američkom Predsedniku

      Donosi li Visoka Tehnologija Nesreću

      Preporučena Literatura

      Rio de Žaneiro 1992. godine. (Agenda 21, Lokal Agenda 21)

      Rečnik Pojmova

 

 

 

 
     

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |