EkoSpark.com

 
  EkoSpark.com  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

» Mini Šator Gogo Elit Nemo

Osnovna prednost šatora Gogo Elit Nemo je minimalan prostor koji zauzima prilikom pakovanja. Spada u kategoriju ultra lakih šatora, ukupna težina pakovanja je sama 1.4 kg, ima strukturu koja se lako namešta naduvavanjem za manje od 30 sekundi.

Pakovanje je osmišljeno tako da ceo šator staje u standardnu bocu za vodu zapremine od 1 litra. Upravo zbog ovih karakteristika predstavlja odličan izbor jer se lako može spakovati u okviru osnovne opreme za kraći boravak u prirodi.

Problem ventilacije je jednostavno rešen a ukoliko nema kiše na prednjoj strani se nalazi zaštitna mrežica koja se može koristiti tako da se šator ne mora potpuno zatvoriti.

Šator je napravljen od materijala koji ne propušta vodu i pruža jednostavnu zaštitu od kraćih letnjih pljuskova ukoliko se nađemo na otvorenom prostoru u prirodi.

» Brunton SolarRoll – Fleksibilan solarni panel

U proteklih nekoliko godina paralelno sa razvojem tehnologije povećala se i raznovrsnost oblika solarnih panela.

Proizvodi kompanije Brunton pod nazivom SolarRoll pojavili su se pre nekoliko godina na tržištu. Kompanija je svoje proizvode bazirala za višenamensko korišćenje ali pre svega za potrebe snabdevanja energijom u prirodi.

Brunton SolarRoll je najpoznatiji model kompanije a reč je o fleksibilnom solarnom panelu koji može da se jednostavno savije, umota i ponese.

Jednostavno se postavlja, priključuje i koristi. Energija koju solarni panel proizvodi može odmah da se koristi a u zavisnosti od dodatne opreme – akumulatora, moguće je i sačuvati je.

U zavisnosti od veličine površine Brunton SolarRoll panela razlikuje se i cena.

Na tržištu je u standardnoj ponudi moguće naručiti panele od  6” – 7 inča, dovoljne za napajanje mobilnog telefona, mp3 uređaja, do panela većih dimenzija od 52 do 58 inča.

U proteklih nekoliko godina paneli su prošli mnoge testove, cena je nekoliko puta pala, uostalom kao i kod sličnih uređaja.

U svakom slučaju, Brunton SolarRoll paneli predstavljaju jedno od najpraktičnijih i najednostavnijih načina da napunite laptop, mobilini telefon, kameru, GPS, tablet PC, pa čak i akumulator. Lako se pakuju a ne treba izostaviti podatak da su Brunton SolarRoll solarni paneli i vodootporni.

» VitiRover - Primena solarne energije i tehnologije u poljoprivredi

Na plantaži - imanju u Bordou u Francuskoj, konstruisan je robot koji će se koristiti za bolje održavanje vinograda. Pokretanje ovog robota je zasnovano na solarnom panelu.

Na ideju za njegovu izradu došao je suvlasnik ovog imanja.

VitiRover predstavlja odličan spoj najsavremenije tehnologije i ekoloških rešenja u korist poljoprivredne proizvodnje. Napravljen je za košenje trave između redova vinove loze. Suvlasnik imanja je u početku eksperimentalno hteo da vidi da li je moguće konstruisati kosilicu koja neće koristiti gorivo već sunčevu energiju.

Korišćenjem nekoliko različitih tehnologija konstruisan je VitiRover koji efikasno suzbija korov i održava vinograd.

Robot je moguće kontrolisati putem smart telefona, kretanje se kontroliše pomoću ugrađenog GPS sitema, tako da robot ne može da izađe van imanja i da se kreće van određene putanje.

Solarni Vitirover se sada nalazi i u komercijalnoj prodaji. Za njegovo kretanje koristi se isključivo solarni panel. Vitirover prelazi 500 metara na čas. Dizajniran je da pokosi hektar ipo vinograda za 100 časova i dolazi sa mobilnom aplikacijom koja radi na svim telefonima.

Kako ne bi oštetio vinovu lozu na prednjoj strani se nalazi dodatna zaštita, tako da robot kosi travu i korov od 2 do 3 centimetara pored stabla loze.

Vitirover je dobio više nagrada a konstruktori se nadaju da će poslužiti mnogima i kao inspiracija za dalji razvoj u ovoj oblasti.

U svakom slučaju brojni primeri iz ekologije sve više dobijaju svoju praktičnu primenu i sve češće se realizuju u različitim oblastima.

Pored svega navedenog VitiRover je odličan primer dobre informisanosti, jer predstavlja spoj nekoliko različitih tehnologija i ideja u korist bolje proizvodnje. video: VitiRover klikom na (+)

 

    Eko Info

    Tehnologija

    SoS Info

    Reciklaža i Otpad

    Energija

    Biodiverzitet

    Vazduh

    Voda

    Hemikalije

    Zdrav Život

    Info – Pojmovi

    Zanimljivosti

 

 

ekospark@gmail.com

 

» WMS 1000 – Vetrenjača koja proizvodi električnu energiju i vodu za piće

Cilj konstruisanja VMS 1000 vetrenjače bio je širi spektar upotrebe. Prvi koncept predstavljen je prošle godine. Prema podacima konstruktora vetrenjača VMS 1000 moći će da pored električne energije prozvodi i do 1200 litara čiste vode dnevno.

Princip proizvodnje vode zasnovan je na osnovu kondenzacije vode iz vazduha, dok turbina vetrenjače proizvodi do 30 kw električne energije.

Ovi podaci pokazuju da su konstruktori u prvi plan stavili proizvodnju čiste vode za piće dok bi se električnom energijom snabdevala domaćinstva sa umerenijim energetskim potrebama.

Vetrenjača je konstruisana za korišćenje u sušnim ili udaljenim – zabačenim područjima.

Imajući to u vidu turbina je dizajnirana da ne zahteva stalno održavanje, jer obučeni tehničari nisu lako dostupni u oblastima gde bi ove vetrenjače imale svoju primenu.

Stub VMS 1000 vetrenjače ima visinu 24 metara a prečnik rotora je 13 metara. Spada u srednju klasu po veličini a konstruisana je da bude laka za transport do udaljenih ili nepristupačnih lokacija, gde ne postoji infrastruktura za snabdevanje energijom ili vodom.

video: WMS 1000 klikom na (+)

» MeterPlug – Kontroliše potrošnju energije

MeterPlug – merni priključak konstruisan da meri potrošnju električne energije svakog uređaja u domaćinstvu ili kancelariji. Lako i jednostavno se postavlja na svaki strujni priključak.

Podaci o potrošnji sa ovog uređaja šalju se pomoću bluetooh-a šalju na iphone ili smartphone telefon.

Zahvaljujući njemu u svakom trenutku možemo imati informacije koliko pojedini uređaji troše električnu energiju.

MeterPlug nije konstruisan samo da meri potrošnju već korisnik putem mobilnog telefona može da kontroliše i same električne aparate, omogućena je funkcija uključivanja i isključivanja uređaja - on/off.

Kontrolisanje uređaja nije moguće putem interneta, već samo u dometu od 30 metara udaljenosti od priključka, putem mobilnog telefona. video: MeterPlug klikom na (+)

 

 

» Dodatni LINKOVI :

      Istorija Tamne Zemlje (Terra Preta)

      Orijentalni Stršljen Pretvara Solarnu Energiju U Električnu

      Jednostavnost Klimatizacije Belom Bojom

      Švedski Projekt Energetski Pozitivne Kuće

      iSave – Kontroliše Potrošnju Vode

      Posmatranje Prirodnih Pejzaža – Vizuelni Analgetik

      Masdar: Grad Budućnosti

      Solarni Paneli Na Autoputevima

 

 

EkoSpark.com

 
 

Up

 

 

 

| Copyright EkoSpark © 2008 All Rights Reserved |

| webmaster : DELFIN-DIZAJN |